Tetsuji Seta wint penningprijs van Teylers Museum — Teylers Museum

Tetsuji Seta wint penningprijs van Teylers Museum

07-07-2017 | De Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) wint de Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal

De Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) heeft de Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal gewonnen. Hij kreeg de prijs uit handen van Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum. Seta is door een internationale jury uit zes genomineerden gekozen als winnaar. Iedere vijf jaar reikt de jury de aanmoedigingsprijs uit die bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum.

Harmonieuze samensmelting

Seta’s werk heeft een unieke signatuur. De basis van zijn verstilde objecten – die altijd in een hand passen – wordt gevormd door sobere geometrische vormen. Cirkels of vierkanten met afgeronde hoeken zijn aan elkaar verbonden door kleine ‘gevonden voorwerpen’ uit zijn tuin. De takjes, blaadjes of bloemknopjes zijn feilloos en tot in de kleinste details gevangen in brons en zilver. Op de geometrische vormen staan de naam van de plant, de datum en soms een kort gedicht of tekst van een gebeurtenis, zoals ‘I found the goldfish in the garden dead’ en ‘I fell off the horse and struck my shoulder strongly’. Seta verbindt momenten uit zijn persoonlijke leven met elkaar of met de seizoenen.

Trouw aan Teylers traditie

De penningprijs is een initiatief van verzamelaar en schenker Jaap van der Veen. Jan Pelsdonk, conservator Numismatische Collecties: ‘Wij zijn Jaap van der Veen bijzonder erkentelijk dat hij met deze prijs een veelbelovend kunstenaar ondersteunt en Teylers Museum in staat stelt het prijswinnende werk van Seta aan te kopen. De prijs sluit aan bij Teylers eeuwenlange traditie om actief in gesprek te zijn met kunstenaars en wetenschappers van nu en om hedendaagse ontwikkelingen te volgen, te presenteren en de collectie mee te verrijken.’

Parallel Worlds

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking verschijnt de Engelstalige publicatie Parallel Worlds, Art Medals by Tetsuji Seta. De publicatie legt met dagboekfragmenten verslag van het bezoek van kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager aan Tetsuji Seta in Japan. Het catalogusgedeelte bevat teksten van Seta’s hand die inzicht geven in zijn inspiratiebronnen. Teylers Museum eert van 6 juli 2017 tot en met 28 januari 2018 de prijswinnaar met een tentoonstelling die de ontwikkeling van Seta’s penningwerk weergeeft.

Uitgestrekt verzamelgebied

Teylers Museum heeft een uitzonderlijke collectie met meer dan 16.000 munten en penningen, die zijn oorsprong vindt bij de collectie van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het verzamelgebied strekt zich uit van de vijfde eeuw voor Christus tot aan de huidige tijd.

Tetsuji Seta bij zijn werk. Foto: Teylers Museum / Hilde de Wolf


A green caterpillar eats leafs / かんなづき / october 2014 /
A mantis eats a green caterpillar / ヤブガラシ / Cayratia japonica
125 x 93 mm, silver