Teylers draagt fossielencollectie over aan Natura Docet

2-11-2017 | Teylers Museum draagt fossielencollectie over aan museum Natura Docet Wonderryck

Na het overlijden van fossielenverzamelaar Jo Bosch in 2005 beheerde Teylers Museum zijn collectie. Die verzameling is 2 november feestelijk overgedragen aan museum Natura Docet Wonderryck in Denekamp. ‘De fossielen keren hiermee terug naar de plek waar ze zijn gevonden.’

Hendrik Cornelis ‘Jo’ Bosch (1919-2005) was een gepassioneerd verzamelaar van fossielen. Volgens de mensen die hem kenden, was het een feest om met hem in de natuur te zijn. Bij zijn tochten door Twente en de Achterhoek, meestal per fiets, deed hij bijzondere vondsten. In 2005, na zijn overlijden, gaf zijn weduwe zijn uitgebreide fossielencollectie in beheer aan Teylers Museum. Een logische stap, zeker ook gezien de relatie die het museum door de jaren heen met de verzamelaar opbouwde: Joop van Veen, ex-hoofd van het Paleontologisch-Mineralogisch Kabinet van het museum, ging in de jaren tachtig van de vorige eeuw ’s zomers geregeld met Bosch op stap om fossielen te zoeken. Teylers Museum aanvaardde de overdracht om te voorkomen dat de verzameling zou worden opgedeeld of zelfs vernietigd.

Historisch

Teylers bezit een paleontologische collectie van grote wetenschappelijke betekenis. De collectie Bosch past niet in het profiel. Daarom hielp het museum mee met het zoeken naar een geschikte permanente bestemming voor de verzameling, die ook veel documentatie, dia´s en foto´s bevat. Die is gevonden met Natura Docet Wonderryck. Dit eerste voor publiek toegankelijke natuurhistorische museum in Denekamp werd in 1911 opgericht door onderwijzer J.B. Bernink.

Highlights

Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum: ‘Ik ben blij dat de collectie een nieuw leven tegemoet gaat en dat we zo kunnen bijdragen aan de collectiemobiliteit tussen Nederlandse musea.’ Esther Bánki, directeur Natura Docet: ‘De collectie Bosch bevat bijzondere fossielen. Ze zijn zo’n 16 miljoen jaar oud en uit een tijd dat Nederland vrijwel geheel bedekt was door een ondiepe, warme zee. Juist omdat veel ervan afkomstig zijn uit Twente, is deze verzameling bij ons uitstekend op zijn plek.’ Vanaf 1 december zullen de highlights van de collectie te zien zijn in Denekamp.