Teylers draagt tekeningencollectie over

8-12-2017 | Teylers Museum draagt 239 tekeningen van Blanche Douglas Hamilton over aan Noord-Veluws Museum

Teylers Museum heeft op 6 december 239 tekeningen van de Engelse kunstenares Blanche Douglas Hamilton (1853-1927) aan het Noord-Veluws Museum overgedragen. Veel van de tekeningen laten het landleven op de Veluwe zien, waar zij lang woonde en werkte. Het Noord-Veluws Museum is verheugd met de uitbreiding van hun collectie.

Schenkingen

Hoe Teylers Museum aan de tekeningen is gekomen was tot voor kort niet helemaal duidelijk. In ieder geval zijn ze via twee aparte schenkingen bij het museum terechtgekomen. Drie aquarellen komen uit de nalatenschap van de Veluwse kunstenares Ima van Eysinga en zijn in 1959 aan het museum geschonken. Een recent gevonden brief van de uit Haarlem afkomstige kunstenares Chrisje van der Willigen aan Ima van Eysinga verklaart de aanwezigheid van deze collectie tekeningen in Teylers Museum. De oom van Chrisje van der Willigen was de beheerder van het Fysisch Kabinet in Teylers Museum (1864-1878). Chrisje van der Willigen verbleef ook jaren lang in Nunspeet, waar zij optrok met Douglas Hamilton en Van Eysinga. Door haar relatie met Teylers Museum stelt zij in de brief voor dat Van Eysinga de collectie tekeningen na het overlijden van de kunstenares in 1927 in dat museum onderbrengt.

Tentoonstellingen

De meeste tekeningen van Blanche Douglas Hamilton laten het landleven van de Veluwe zien, de overige tekeningen zijn reistekeningen uit België, Zwitserland en Israël. In Teylers Museum verlieten de tekeningen amper het depot. Sinds enkele jaren staat in Nunspeet het Noord-Veluws Museum, waar met name aandacht geschonken wordt aan kunstenaars die in de periode 1880 tot 1950 de Veluwe bezochten. Dit museum heeft al eens tekeningen van Blanche Douglas Hamilton in bruikleen gehad van Teylers Museum en was erg geïnteresseerd in de collectie tekeningen. In het Noord-Veluws Museum zullen de werken veel vaker te zien zijn. Teylers Museum is blij op deze manier bij te kunnen dragen aan de collectiemobiliteit tussen Nederlandse musea en de zichtbaarheid van de tekeningen.

Op de foto van links naar rechts: Margot Jongedijk, Marjan Scharloo, Erik Stotijn en Terry van Druten