Teylers Museum krijgt felbegeerde Green Key

26-1-2016 | Haarlemse culturele instellingen werken aan duurzaamheid

Teylers Museum krijgt felbegeerde Green Key 

 

Uit handen van de Haarlemse wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en Erik van Dijk, directeur van Green Key, ontvingen Teylers Museum en zeven andere Haarlemse culturele instellingen op dinsdag 26 januari 2016 in het Patronaat het felbegeerde Green Key Certificaat voor duurzame bedrijfsvoering. Naast Teylers Museum hebben de Stadsschouwburg & Philharmonie, het Frans Hals Museum|De Hallen, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Hart, de Toneelschuur en het Patronaat Green Key certificaten gekregen.  

 

Intentieovereenkomst Duurzaamheid

Het keurmerk is een recordtempo gehaald. Nog geen jaar geleden (10 maart 2015) sloten de Haarlemse culturele instellingen een Intentieovereenkomst Duurzaamheid. In een klein jaar hebben de instellingen zich fors ingespannen om hun gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken.

 

Duurzame aanpassingen 

Alle instellingen hebben besparende en duurzame aanpassingen verricht op onder andere het gebruik van water en energie. Tappunten zijn bijvoorbeeld uitgerust met sensoren en er is energie-efficiënte verlichting toegepast in de gebouwen. Op het gebied van afvalscheiding, fair trade, het gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen en isolatie hebben de instellingen ook grote vorderingen gemaakt. Maar ook in de programmering is er aandacht voor 'groene' onderwerpen. Zo besteedt Teylers Museum in de tentoonstelling Echte winters die nog t/m 6 maart te zien is, aandacht aan het klimaat. Waren de winters vroeger echt kouder? In november organiseerde het museum een lezing met klimaatpaus Schellnhuber. 

 

Impact op de Haarlemse bevolking

Naast positieve effecten voor het milieu en leefklimaat, heeft het behalen van het Green Key Certificaat ook haar impact op de bewustwording van het personeel en de bezoekers van de culturele instellingen en de Haarlemse bevolking. Alle medewerkers (van hoog tot laag) in de organisaties hebben in projectgroepen onder begeleiding van het bedrijf Green Leisure meegewerkt om gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken. De werkzaamheden en resultaten worden via diverse kanalen gecommuniceerd naar de bezoekers van de culturele instellingen. Meer dan de ½ van de Haarlemse bevolking bezoekt jaarlijks 1 of meerdere keren Teylers Museum, het Frans Hals Museum|De Hallen, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Hart, de Toneelschuur, het Patronaat of de Stadsschouwburg & Philharmonie.

 

Zilver en goud 

Het Green Key Certificaat is in drie gradaties te behalen; brons, zilver en goud. Teylers Museum, het Frans Hals Museum / De Hallen, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Hart, en het Patronaat behaalden een zilveren certificaat, De Stadsschouwburg & Philharmonie en de Toneelschuur gingen zelfs met goud naar huis.