Teylers Museum toont nieuw verworven Constable bij heropening — Teylers Museum

Teylers Museum toont nieuw verworven Constable bij heropening

01-06-2021 | John Constable nog te zien van 5 t/m 27 juni

Vanaf 5 juni mogen de musea weer open en dat betekent dat iedereen nog drie weken de kans heeft om de tentoonstelling John Constable in Teylers Museum te gaan bekijken. Met dank aan de bruikleengevers is de populaire overzichtstentoonstelling van deze Engelse meester uit de romantiek verlengd tot en met 27 juni. De tentoonstelling is uitgebreid met een recente aanwinst van Teylers Museum: zijn ets Gezicht op de brug van Milford (1826).

Constable en etsen

John Constable is vooral bekend als fenomenaal landschapschilder en -tekenaar. Zijn wolkenstudies vormen een uniek hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. Voor de tentoonstelling kwamen vanuit Canada, Londen en Oxford de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland.

Minder bekend is dat Constable ook enkele etsen heeft gemaakt, die hij zelf afdrukte en als cadeautjes weggaf. Ze zijn hierdoor tegenwoordig erg zeldzaam, maar onlangs kon Teylers Museum er een verwerven. Gezicht op de brug van Milford met in de verte de kathedraal van Salisbury is gebaseerd op een tekening die Constable in 1818 maakte en die zich sinds enkele jaren in de verzameling van Teylers bevindt. Vanaf 5 juni worden tekening en ets voor het eerst sinds bijna 200 jaar tijd weer herenigd in de tentoonstelling.

Heropening van het museum

Uit de vele telefoontjes, berichtjes en zelfs brieven van bezoekers bleek duidelijk dat het fysieke museumbezoek heel erg gemist wordt. Op zaterdag 5 juni gaat Teylers Museum weer open. John Constable is nog te zien tot en met 27 juni. Voor een museumbezoek is een ticket met tijdslot nodig, online te bestellen via teylersmuseum.nl.

John Constable (1776-1837), Gezicht op de brug van Milford met in de verte de kathedraal van Salisbury, 1826, ets. Teylers Museum, aangekocht in 2021