Teylers verwerft twee werken

17-03-2015 | Aanwinsten TEFAF

Teylers Museum heeft op de kunstbeurs TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de 19de-eeuwse kunstenaar Floris Arntzenius en een uitzonderlijke 16de-eeuwse tekening van een Hollandse of Vlaamse meester. De aquarel is verworven met steun van de BankGiro Loterij. Verzamelaar Matthijs de Clercq maakte de aankoop van de tekening mogelijk.

 

Floris Arntzenius

Teylers Museum bezit een rijke verzameling 19de-eeuwse Nederlandse aquarellen. Daarin ontbrak tot nu toe een groot werk van Floris Arntzenius, rond 1900 een van de belangrijkste kunstenaars in Den Haag. Het stilleven van een vaas met sneeuwbessen verkeert in uitstekende staat. Bloemstillevens zijn uitzonderlijk in het oeuvre van Arntzenius. De kunstenaar werd vooral bekend door zijn stemmige stadsgezichten. “De aquarel met zijn royale formaat en zeer sfeervolle uitvoering is een prachtige aanvulling op onze kunstverzameling”, aldus conservator Terry van Druten. Het werk is vanaf 31 maart te zien op de lopende tentoonstelling De aquarel in Teylers Museum.

 

Uitzonderlijke tekening

Het 16de-eeuwse blad dat Teylers Museum wist te verwerven op de TEFAF, wordt beurtelings toegeschreven aan de VlamingMarten van Cleve en aan de Noord-Nederlander Aren van Bolten.  Hoofconservator Michiel Plomp noemt het een prachtig voorbeeld van de opkomst van de genrevoorstelling. “Christus met zijn kruis is helemaal rechts naar de achtergrond verplaatst. Alle aandacht gaat uit naar de omstanders, zoals de staande boer in het midden of het kind dat links in de vogelmand grijpt.” Tekeningen van Van Cleve of Bolten zijn uiterst zeldzaam in Nederland. Teylers Museum, dat sowieso maar weinig Nederlandse 16de-eeuwse tekeningen heeft, bezit er geen. Een dergelijk uitzonderlijk werk – ook door techniek en onderwerp – is een geweldige toevoeging op de collectie.

Matthijs de Clercq uit New York maakte de aankoop mogelijk. Deze Amerikaanse tekeningenspecialist helpt Teylers Museum vaker bij het aankopen van belangrijke 16de-eeuwse Nederlandse tekeningen.

 

Teylers op de TEFAF

Tekeningen van Teylers Museum, waaronder prestigieus werk van Michelangelo, Rafaël, Claude Lorrain, Avercamp en Rembrandt, zijn nu te zien op de tentoonstelling Teyler’s Legacy op de internationale kunstbeurs TEFAF. Met de tentoonstelling krijgt Teylers Museum de unieke kans om zijn schatten te tonen aan een groot internationaal kunstpubliek. Naar verwachting zullen ongeveer 70.000 mensen de beurs bezoeken. De TEFAF is nog t/m 22 maart geopend.