Vijf musea tonen kunst uit Collectie Sanders in Centraal Museum Utrecht

Vanaf 19 november te zien in Utrecht

Op donderdag 19 november, wanneer de musea in Nederland weer open zijn, opent Collector’s Item: de verzameling hedendaagse kunst van Pieter en Marieke Sanders in expo 7 en 8 van het Centraal Museum. Onlangs is een groot deel van de collectie van Pieter en Marieke Sanders (225 werken) overgedragen aan de Staat der Nederlanden. De omvangrijke collectie, bestaande uit schilderijen, foto's, objecten, werk op papier en video's, is verdeeld over vijf musea: Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, het Rijksmuseum, Teylers Museum en Centraal Museum Utrecht. Voor Collector’s Item maakte elk museum een selectie, om gezamenlijk te laten zien in het Centraal Museum.

Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag en Centraal Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam laat in expo 7 onder andere het werk Shaping Memory (2012) van Otobong Nkanga zien waarin Nkanga een beeld van haar geboorteplek reconstrueert. Niet aan de hand van familiealbums of archiefbeelden, maar met gevonden foto’s uit tijdschriften. Het is een persoonlijke bespiegeling op het idee van thuis.

Het Kunstmuseum Den Haag toont werk van o.a. Michael Raedecker en Andrei Roiter. Raedecker verwerkte borduursels, volgens hem een ‘niet-kunsttechniek’, in zijn kunstwerken. Een van die borduursels op doek is te zien op zaal.

Jan Hoek, Marlene Dumas en Gluklya behoren tot de aanwinsten van het Centraal Museum. Zo is van Jan Hoek het fotowerk van Godlisten te zien. Hoek laat mensen die vaak eenzijdig gerepresenteerd worden zelf bepalen hoe ze worden vastgelegd. Zo deed hij dat ook met de 23-jarige Masai-jongen Godlisten. Hij wilde geportretteerd worden als een ‘Spiderman’, wat resulteerde in deze foto, die op zaal te zien is.

Rijksmuseum en Teylers Museum

Teylers Museum laat in expo 8 werk op papier zien, van onder meer Marc Mulders, met een aquarel van een fazant als beeld van vergankelijkheid, Levi van Veluw, Django Hernández en Raquel Maulwurf. De gebruikte technieken, houtskool, verf en bic-pen, geven een indruk van de veelzijdigheid van dit medium.

Het Rijksmuseum toont fotografie, schilderkunst en werken op papier van onder meer Maarten Ploeg en Haddasah Emmerich. Fotograaf Hans Wilschut is vertegenwoordigd met Roofpark (2007). De foto is gemaakt op het dak van een gebouw in Shanghai en brengt de kijker in verwarring over of de stad gehuld is in ochtendnevel of smog.

Pieter en Marieke Sanders

Pieter en Marieke Sanders verzamelden vanaf de jaren zeventig actuele kunst van zowel jonge en nog onbekende, als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland met de nadruk op innovatief en conceptueel werk. Ze volgden niet het werk van specifieke kunstenaars, maar juist de ontwikkelingen in de kunst in Nederland en internationaal. Hierdoor is de collectie een goede representatie van het Nederlands galerie-aanbod van de afgelopen veertig jaar.

In het bijzonder volgden zij de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, videokunst en post-internet kunst. De werken gaan vaak over onbewuste gevoelens en verlangens, of gaan over de sociale omgeving van de mens. Marieke Sanders: “‘Kunst moet gezien worden’, zei Pieter altijd, en nu vindt een mooi ensemble van onze collectie zijn weg naar vijf prominente musea, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Dat is een mooi vervolg op het verzamelen voor eigen plezier.”

Geheel

Alle getoonde werken zijn onderdeel van een schenking en overdracht van maar liefst tweehonderdvijfentwintig werken aan de Staat der Nederlanden. Als viering van deze overdracht presenteren de vijf musea in Collector’s Item de collectie nog één keer als één geheel. In een gezamenlijke publicatie van de musea bij de tentoonstelling komen verschillende thema’s van de verzameling aan bod, aan de hand van veel beeldmateriaal. De publicatie bij Collector's Item is verkrijgbaar bij de museumwinkels van de deelnemende musea.

Collector’s Item: de verzameling hedendaagse kunst van Pieter en Marieke Sanders is te zien t/m 7 maart 2021.

Fazant, Marc Mulders (1958), collectie Teylers Museum, © Pictoright Amsterdam