Bezoekersrecord voor Teylers

14-12-2016 | Museum zet alle bezoekers zondag 18 december in het zonnetje

Aanstaande zondag 18 december wordt de 150.000ste bezoeker verwacht in Teylers Museum. 2016 is daarmee nu al het best bezochte jaar ooit. Teylers viert dit succes zondag met de mensen om wie het allemaal draait, de museumbezoekers. Iedereen ontvangt een boek over de geschiedenis van het museum, iets lekkers en wie wil, krijgt een jaar lang Vriendschap cadeau. Dat betekent een jaar lang zo vaak naar het museum als je wil, het tijdschrift Teylers Magazijn thuis ontvangen en uitgenodigd worden voor speciale bijeenkomsten waar je nog meer hoort en ziet van het museum. Natuurlijk wordt de 150.000ste bezoeker nog eens extra in het zonnetje gezet, onder andere met twee VIP plekken bij de feestelijke opening van het Lorentz Lab dat 17 mei zijn deuren opent.

Record

Een recordaantal, en dat zonder blockbustertentoonstellingen of heropeningen. Alleen in 2005 en 2012 trok Teylers al eerder meer dan 140.000 bezoekers. In die jaren programmeerde het museum uitzonderlijke tentoonstellingen over sterkunstenaars Michelangelo en Rafaël. Museumdirecteur Marjan Scharloo: “Het is fantastisch dat steeds meer mensen het museum weten te vinden en waarderen. En dat we minder afhankelijk worden van tijdelijke projecten. Het museum als geheel, het authentieke gebouw met zijn bijzondere collecties, wint aan bekendheid en wordt steeds hoger gewaardeerd.” Teylers Museum verwacht het jaar 2016 uiteindelijk met ruim 155.000 bezoekers af te sluiten.

Tentoonstellingen

Natuurlijk blijven tijdelijke tentoonstellingen belangrijk. Vooral voor het herhaalbezoek. In 2016 waren eerder de tentoonstellingen Echte winters en De luchtballon te beleven. Vooral de tentoonstelling met 19de-eeuwse winterlandschappen trok boven verwachting veel publiek. Jan Weissenbruch is nog t/m 8 januari 2017 te zien. Deze tentoonstelling over ‘de Vermeer van de 19de eeuw’ werd in de Volkskrant, NRC, Trouw en de Telegraaf met vier sterren beloond.

2017

Met de opening van een nieuwe vleugel én twee grote internationale tentoonstellingen belooft 2017 een nieuw recordjaar te worden. Het Lorentz Lab opent op 17 mei 2017 zijn deuren. In deze voor het publiek nieuwe ruimte treden bezoekers in de voetsporen van beroemde wetenschappers zoals Einstein en Lorentz. De tentoonstelling Watteau laat Nederland kennismaken met een van de belangrijkste Franse schilders uit de kunstgeschiedenis. Voor dit project werkt Teylers samen met het Städel Museum in Frankfurt dat net als het Haarlemse museum een belangrijke verzameling werken van Watteau heeft. Vanaf eind juli staat het museumgebouw in het teken van elektriciteit. Samen met de Wellcome Collection in Londen en het Museum of Science and Industry in Manchester wordt de spectaculaire tentoonstelling Electricity. The Spark of Life gemaakt.