Cruciale fase restauratie Pieter Teylers Huis van start

07-11-2019 | Contract met hoofdaannemer Schakel & Schrale getekend

Directeuren Marjan Scharloo van Teylers Museum en Vincent Heijker van aannemersbedrijf Schakel & Schrale ondertekenden donderdag 7 november het contract voor de restauratie van Pieter Teylers Huis. Schakel & Schrale won de aanbesteding en gaat vanaf 13 november van start met de nieuwe fase van de restauratie van het historische woonhuis van Pieter Teyler, dat grenst aan het museum. Naar verwachting zullen bezoekers vanaf het najaar van 2021 het volledig in oude stijl gerestaureerde huis kunnen betreden.

De eerste fase van de restauratie, het funderingsherstel, is al achter de rug. Schakel & Schrale wordt verantwoordelijk voor het in oude staat terugbrengen van de stijlkamers en het onzichtbaar moderniseren van faciliteiten zoals leidingen. De oorspronkelijke kleuren worden teruggebracht. Directeur Marjan Scharloo: “Wij zijn blij dat we dankzij de betrokkenheid van financiers, zowel particulieren als overheden, nu van start kunnen gaan met deze nieuwe, belangrijke fase van de restauratie.”

Pieter Teylers Huis

Pieter Teyler (1702-1778) was een rijke Haarlemmer die zijn vermogen naliet aan een stichting ter bevordering van kunst en wetenschap. Daaruit kwam Teylers Museum voort, dat in 1784 opende en toen nog alleen bestond uit de Ovale Zaal. Vanuit Pieter Teylers voormalige woonhuis betrad je de Ovale Zaal en kon je je verwonderen over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en de kunst van dat moment. Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, is als een tijdmachine. Met de opening van Teylers woonhuis, de plek waar hij zijn testament opmaakte, wordt het vanaf 2021 mogelijk om nog een stukje verder terug in de tijd te gaan. 

Foto: Stéphanie Driessen