John Constable geopend

18-09-2020 | Licht, lucht en landschappen van de grootmeester van de romantiek

Nu te zien in Teylers Museum: de tentoonstelling John Constable. Deze Engelse grootmeester van de romantiek wordt beschouwd als een van de beste landschapsschilders aller tijden. Geen ander wist wolken, weersveranderingen en het glooiende groen en de dorpen van Engeland zo vol gevoel op het doek te zetten. Directeur Marjan Scharloo: ‘We hebben ons tot het uiterste ingespannen om deze tentoonstelling, met bijzondere internationale bruiklenen door te laten gaan. We vinden het belangrijk om in deze lastige tijden schoonheid, licht, lucht en horizon te bieden.’ De mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijent, afkomstig uit Canada, Londen en Oxford, zijn tot en met 28 februari in Haarlem te zien. Tickets voor de tentoonstelling – met tijdslot – zijn te boeken via teylersmuseum.nl.   

Constable en de oude meesters

Het is de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van John Constable (1776-1837), die in ons land opvallend genoeg alleen bekend is bij liefhebbers. In zijn vaderland is hij van vergelijkbare grootte als Rembrandt bij ons. Het gebied in Zuidoost-Engeland waar hij opgroeide en dat hij veelvuldig schilderde staat nu bekend als Constable Country. Hij vervulde een belangrijke rol in de geschiedenis van de moderne schilderkunst: geïnspireerd door Nederlandse oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Cuyp, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. In het open veld maakte hij revolutionaire olieverfschetsen waarmee hij het effect van plotselinge weersveranderingen kon vangen. Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Uiteindelijk werd hij een inspiratiebron voor vele kunstenaars na hem: van de impressionisten tot nu. Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind: achter Constables scherpe natuurobservatie schemert een heftig gevoelsleven.“Painting is but another word for feeling,” schreef hij aan een vriend.

Met dank aan het Victoria and Albert Museum, British Museum, Tate Britain, Royal Academy of Arts, Dulwich Picture Gallery, Ashmolean Museum en een bijzonder genereus bruikleen van de Canadese privéverzamelaar David Thomson is er een prachtig overzicht van Constables werk te zien. Teylers Museum is de perfecte plek om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met Constables genie. Niet alleen bezit het museum acht tekeningen van Constable, in het Prentenkabinet worden etsen en tekeningen getoond van Nederlandse 17e-eeuwse meesters uit eigen collectie met daarnaast de werken van Constable: soms bijna letterlijke kopieën, soms duidelijk geïnspireerd in stijl en gevoel. In de Eerste Schilderijenzaal stap je terug naar de tijd van Constable in Nederland.

Praktische informatie

Tickets met tijdslot zijn te bestellen via teylersmuseum.nl. Het museum is helemaal aangepast aan de geldende veiligheidsnormen. Bij de tentoonstelling wordt een Wolkenfotowedstrijd georganiseerd in samenwerking met landschapsfotograaf/beeldend kunstenaar Saskia Boelsums. Zij maakte voor de Tuinzaal van het museum drie nieuwe werken, geïnspireerd op Constable. Kijk voor meer informatie op teylersmuseum.nl.


Foto: Bibi Veth

Noot aan de redactie / Niet voor publicatie: Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Heleen van Halsema, hvanhalsema@teylersmuseum.nl, afdeling Publiekszaken T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen).