Koninklijke onderscheiding voor Marjan Scharloo — Teylers Museum

Koninklijke onderscheiding voor Marjan Scharloo

30-11-2021 | Directeur Teylers Museum benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Marjan Scharloo beëindigt na twintig jaar haar loopbaan als directeur van Teylers Museum. Vanwege haar grote en langdurige verdiensten voor de ontwikkeling van het museum is Marjan Scharloo op dinsdag 30 november benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Na de opening van Pieter Teylers Huis door Hare Majesteit Koningin Máxima op dinsdag 30 november, heeft burgemeester Jos Wienen haar de bijbehorende versierselen uitgereikt.

De opening van het voormalige woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum is een bekroning op de carrière van Scharloo. Eerdere mijlpalen waren onder meer de opening van het Lorentz Lab in 2017 door Koning Willem-Alexander, het herstel van de oude inrichting van de twee Schilderijenzalen en de grondige restauratie van de Ovale Zaal.

Ook verwierf Teylers Museum de afgelopen 20 jaar grote (inter)nationale bekendheid dankzij baanbrekende en succesvolle tentoonstellingen. Voorbeelden zijn Michelangelo in 2005, Rafaël in 2012, Jan Weissenbruch in 2017 en Leonardo da Vinci in 2018. Enkele tentoonstellingen kwamen tot stand in partnerschap met toonaangevende buitenlandse musea. Zo was de Michelangelo-tentoonstelling het resultaat van een samenwerking met het British Museum. Teylers Museum wist onder leiding van Marjan Scharloo veel waardevolle aanwinsten te verwerven. Naast kunst van oude meesters en toonaangevende makers ook bijvoorbeeld de werkende replica van de Grote Elektriseermachine. Marjan Scharloo droeg tot slot ook actief bij aan de samenwerking met andere door het Rijk gefinancierde wetenschappelijke musea.

Stan Kaatee, voorzitter van de Raad van Toezicht van Teylers Museum: ‘De koninklijke onderscheiding voor Marjan Scharloo is een geweldige erkenning voor een prachtig directeurschap. Marjan heeft in de afgelopen ruim 20 jaar Teylers Museum zowel nationaal als internationaal grote faam gebracht.’

Foto: Martijn Beekman

Noot aan de redactie / Niet voor publicatie: Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Heleen van Halsema, hvanhalsema@teylersmuseum.nl, afdeling Publiekszaken T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen)