Succesvol 2019 voor Teylers Museum

07-01-2020 | Bijna 137.000 mensen bezochten het Museum van de Verwondering

Teylers Museum heeft 2019 succesvol afgesloten. Het afgelopen jaar bezochten 136.738 mensen het Museum van de Verwondering. 2019 staat daarmee in de top 5 van de best bezochte jaren. Opvallend: augustus was de drukste augustusmaand ooit voor het museum.

In de zomer genoten veel mensen van de Napoleon-audiotour, waarmee je Teylers Museum bekijkt door de ogen van de keizer, die in 1811 het museum bezocht. Omdat de audiotour in zes talen beschikbaar is, trok deze opvallend veel buitenlandse toeristen. In het voorjaar en het najaar waren respectievelijk de drukbezochte tentoonstellingen 200 soorten groen en Jong in de 19e eeuw te zien. Het museum beleefde een succesvolle eerste Museumnacht Kids én werd wederom Kidsproof bevonden door de Museuminspecteurs van de Museumvereniging. Ook de set oudste Röntgenfoto’s ter wereld die in 2019 in de collectie werd gevonden, zorgde voor veel bekijks.

2019 was het jaar waarin Teylers Museum toetrad tot het landelijk Canonnetwerk. Vier topstukken uit de collectie maken deel uit van de Canon van Nederland en behoren daarmee tot de belangrijkste voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Met De Lorentz Formule, de theatrale tour door het lab van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, werd Teylers Museum genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2020. Begin mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

2020: dino’s en wolkenluchten

Ook 2020 belooft weer een mooi jaar te worden. Vanaf 31 januari staat Teylers Museum in het teken van dinosaurussen en ander prehistorisch leven met de familietentoonstelling Dinomakers, waarin je bekende beeld van de oertijd op zijn kop gezet wordt. In de zomer worden er veel extra activiteiten georganiseerd op het snijvlak van kunst en kennis rondom de tentoonstelling Surreal Science, over de schoonheid van wetenschap. In het najaar worden veel bezoekers verwacht bij de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van de Britse romantische landsschapsschilder John Constable (1776-1837).


Afbeelding: Napoleon bij de lancering van de audiotour. Foto: Bibi Veth