De kloof overbruggen — Teylers Museum

De kloof overbruggen

Burgerschapsprogramma voor MBO

Teylers Museum ontwikkelde in nauwe samenwerking met professionals uit het onderwijs een nieuw programma voor MBO studenten. Onder begeleiding van een rondleider en workshopdocent maken de studenten kennis met het werk van kunstenaar Wybrand Hendriks  (1744-1831) en koppelen dit aan hedendaagse en persoonlijke thema’s op het gebied van identiteit, diversiteit en solidariteit.

Wybrand had oog voor de wereld om hem heen

Wybrand Hendriks werkte van 1785 tot 1820 in Teylers Museum als kunstenaar en conservator. In die tijd heerste er honger en armoede onder een groot deel van de bevolking. Zijn werk geeft ons een inkijkje in het leven in Haarlem van die tijd. Niet alleen van de elite die zich liet portretteren, maar ook van de dienstmeiden, vissersvrouwen, marktlui en nachtwachten: de mensen die het niet breed hadden. Wybrand was maatschappelijk betrokken en politiek actief als voorstander van meer democratie, en liet dat blijken in zijn kunst.

Het educatieve programma bij de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier! gaat in op drie thema’s van het vak Burgerschap: identiteit, diversiteit en solidariteit. Studenten bespreken deze thema’s met elkaar n.a.v. de kunstwerken van Hendriks, betrekken ze op zichzelf en de wereld om hen heen. Er worden nadrukkelijk links naar het heden gelegd, door Hendriks als ‘Influencer’ te bekijken en Instagram en Spotify erbij te betrekken.

Het museumbezoek bestaat uit een actieve rondleiding met vragen en opdrachten door de tentoonstelling, en een workshop, waarin de studenten nadenken over hun eigen idealen voor een betere wereld, een (mini)protestbord maken en in een collage verbeelden hoe zij graag willen dat de maatschappij er over 5 jaar uitziet.

Praktische informatie

Doelgroep

MBO Burgerschap 3 & 4

Maximaal aantal deelnemers

30 studenten (minimaal 1 begeleider per 15 studenten)

Duur

90 minuten

Kosten:

€ 180,00

Reserveren

De rondleiding is te boeken van vanaf 10 oktober 2023. Op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Maximaal 1 groep per 1,5 uur. Reserveren kan via reserveringen@teylersmuseum.nl of 023 5160972 (kantoortijden).

 

Download hier de docentenhandleiding en LessonUp les voor de voorbereidende les en een verwerkingsles.