Uw laatste kans — Teylers Museum

Uw laatste kans

Een blog door conservator Jan Pelsdonk.

Sebastian Mikołajczak, Samuel Beckett. 2012, aluminium en staal, 120 mm

 Nog nooit heb ik van bezoekers zoveel positieve reacties gekregen op een tentoonstelling in de penningvitrine als op dit moment. Tot en met 1 oktober is er werk te zien van de Poolse kunstenaar Sebastian Mikołajczak, de recente winnaar van de Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal. De prijs is ingesteld dankzij de ondersteuning van Jaap van der Veen (1947-2022) en bedoeld als een aanmoedigingsprijs voor kunstenaars die penningen van hoge artistieke kwaliteit maken en waarvan het werk een belofte inhoudt voor de toekomst.

 Mikołajczaks penningen zijn groot en op het eerste gezicht duidelijk uitgevoerd. Nadere beschouwing leert dat de penningen meerdere lagen aan informatie bevatten die de toeschouwer geregeld verbazen. Zo vertelde een bezoeker mij gisteren: ‘ik kijk eerst naar de penning en vorm er een mening over, vervolgens lees ik de titel en dan gaat er een wereld voor mij open’.

 De boodschappen die via de penningen worden uitgedragen zijn urgent en gelaagd. Afhankelijk van het onderwerp is er ook humor in te bespeuren, zoals in de penning Hunt, die ons een spiegel voorhoudt. Dat Mikołajczak de penningkunst tot in detail beheerst blijkt wel uit de penning over de schrijver Samuel Beckett, waarin hij een onderdeel van een schrijfmachine heeft opgenomen terwijl het door de vorm van de ondergrond nog steeds duidelijk een penning is.

 Mocht u twijfelen; wacht niet te lang, want na 1 oktober vist u achter het net! Dan zal een groot deel van de penningen weer teruggaan naar de kunstenaar.

Sebastian Mikołajczak, Hunt. 2017, aluminium, 90 mm