Gifted Eye — Teylers Museum

Gifted Eye

Internationale hedendaagse tekeningen geschonken door Tanya Rumpff

31 maart 2023 t/m 03 september 2023

Tanya Rumpff speelde met haar Haarlemse galerie decennialang een belangrijke rol in de Nederlandse hedendaagse kunstwereld. Teylers Museum verwierf dankzij haar bemiddeling meerdere tekeningen van vooraanstaande kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ook na het stopzetten van haar galerie in 2010 wees Rumpff het museum regelmatig op mooie aanwinsten.

Als bekroning van deze warme band schenkt Rumpff het museum bijna negentig tekeningen uit haar eigen bezit. In de tentoonstelling Gifted Eye in het Prentenkabinet zal een selectie te zien zijn: werken van onder meer Marlene Dumas, René Daniëls, Tony Oursler en Jan Schoonhoven. Een prachtige blijk van haar veelzijdige smaak en begaafde blik.

Met de schenking bouwt Teylers verder aan een rijke traditie. Al vanaf eind 18de eeuw verzamelt het museum eigentijdse tekeningen om ‘de levende kunst’ te stimuleren. Daar is nu een unieke selectie bijgekomen.

Bij tentoonstelling verschijnt een publicatie met alle 89 werken uit de schenking, vormgegeven door Laura Pappa. Dit boek is vanaf eind maart te koop in de museumwinkel.

Marlene Dumas (1953), Selfportrait as a Little Girl, 1985–87. Penseel in waterverf en zwarte inkt, kleur- en pastelkrijt, dekverf op papier, 41,3 × 34 cm

Raymond Pettibon (1957), Batman, 1998. Pen en penseel in zwarte inkt, penseel in waterverf op papier, 38 × 28,5 cm

Koop je tickets online