Het Andere Perspectief — Teylers Museum

Het Andere Perspectief

Bijzondere rondleidingen bij Hockney's Eye

07 januari 2023 t/m 15 januari 2023

Al zijn hele carrière lang onderzoekt David Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak en experimenteert hij veelvuldig met perspectief. Tijdens deze speciale rondleidingen ervaren we de wereld vanuit het perspectief van mensen die doof of blind zijn. Volg hun inleiding op de tentoonstelling Hockney’s Eye en kijk met andere ogen naar het museum en de kunst.

Anders beleven

11 december en 15 januari: visueel beperkte gidsen
Volgens Hockney kijkt de mens met zijn ogen voortdurend om zich heen. Daardoor ontstaat een aaneenschakeling van beelden in je hoofd. Een ruimte in één oogopslag waarnemen – zoals een camera – kan de mens eigenlijk niet, zegt Hockney. Een visueel beperkt persoon ontdekt de ruimtes om zich heen stapsgewijs, op basis van tast en geluid. Hoe staat dit in verhouding met wat David Hockney zegt over het ontdekken van ruimtes en zijn visie op perspectief? Tijdens hun performance (het andere perspectief) op zondag 11 december en zondag 15 januari nemen Hannes Wallrafen van Stichting Geluid in Zicht en Leroy de Böck je mee op een reis die is doorweven van kunst, ruimtelijk perspectief en reflectie.

7 januari: dove gids
Hockney legt verstilde landschappen vast, zowel in schilderijen als foto- en videowerken. Maar hoe zouden deze landschappen klinken? Welke rol speelt geluid in zijn kunstwerken en wat betekent dit voor de beleving van een persoon die überhaupt niet kan horen? Samen met Martine Wattel van Stichting IN Gebaren ga je op zaterdag 7 januari naar de tentoonstellingszaal en leer je meer over de cultuur die dove mensen met elkaar delen.

Laat je verrijken door de perspectieven van onze bijzondere gidsen tijdens deze unieke rondleidingen in Teylers Museum.

Praktische informatie
Reserveren is noodzakelijk en kan alleen online. Boek een ticket via deze link. Je ticket is ook je entreebewijs voor het museum. Je betaalt €5 voor de rondleiding, daarbovenop komt (als je geen kortingskaart hebt) nog het bedrag voor de museumentree. 

De programma’s op 11 december en 15 januari zijn een inleiding op de tentoonstelling. Bezoek de tentoonstelling naderhand zelfstandig. Op 7 januari bezoek je ook kortstondig de tentoonstelling tijdens de rondleiding, daarna kun je zelfstandig nogmaals naar de tentoonstelling.

De rondleidingen op 11 december en 15 januari zijn deels ontoegankelijk voor mensen die geen trap op of af kunnen. Deze rondleidingen zijn niet in het bijzonder geschikt voor visueel-beperkte of dove bezoekers.

Data en tijden:
- Zondag 11 december, 10.30-11.30 uur: Het Andere Perspectief (visueel beperkte gidsen)
- Zaterdag 7 januari, 10.30-12.30 uur: Het Andere Perspectief (dove gids)
- Zondag 15 januari, 10.30-11.30 uur (uitverkocht) en (extra rondleiding!) 12.30-13.30 uur: Het Andere Perspectief (visueel beperkte gidsen)

Koop je tickets online