John Constable — Teylers Museum

John Constable

Overzichtstentoonstelling van de Engelse grootmeester van de romantiek

19 september 2020 t/m 27 juni 2021

Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden. Van 19 september t/m 27 juni presenteert Teylers Museum de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland. In Haarlem kun je je verliezen in de overweldigende Engelse landschappen van John Constable.

‘Painting is but another word for feeling’

Constables meest geliefde onderwerp was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Geen kunstenaar schilderde eerder zoveel in de buitenlucht als hij. Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. Zo kon hij het effect vangen van plotselinge weersveranderingen. Constable was gefascineerd door de kleuren en vormen van wolken, regenbogen en andere atmosferische verschijnselen en hield nauwkeurig bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij geschilderd had.

Achter zijn scherpe natuurobservatie schemert een heftig gevoelsleven. Geluk en verdriet, liefde en vriendschap gaan schuil in licht, lucht en landschap.“Painting is but another word for feeling,” schreef hij aan een vriend. Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Zijn werk werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, van de School van Barbizon en de Franse impressionisten tot aan kunstenaars van nu. Hij wordt gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst.

Constable in Teylers Museum

Teylers Museum is de perfecte plek om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met Constables genie. Wanneer hij Haarlem zou hebben bezocht, was hij zeker in Teylers Museum komen kijken naar de schilderijen van zijn Nederlandse tijdgenoten én de tekeningen en prenten van zijn grote Nederlandse voorbeelden. In de Eerste Schilderijenzaal stapt de bezoeker terug naar de tijd van Constable in Nederland. In het Prentenkabinet is een apart deel van de tentoonstelling speciaal gewijd aan de invloed van de oude meesters op zijn werk. Sinds 2018 bezit het museum bovendien acht tekeningen van Constable, de eerste werken van zijn hand in een Nederlandse museumverzameling

Podcast

Sara en Minouche van De Museumclub namen een leuke podcast op met Terry van Druten. Luister hier!

Nieuwsuur

Op 21 september 2020 was een mooi item over deze tentoonstelling te zien in de uitzending van Nieuwsuur.

Luister de audiotour vanuit huis!

Scan de QR-code (of klik hier) en beluister de stops van de audiotour vanuit huis.

Winnaars wolkenfotowedstrijd

In de maanden september t/m januari organiseerden we een fotowedstrijd. De foto's van de winnaars zijn in het museumcafé te bewonderen. 

Op onze Facebookpagina publiceren vind je ook de winnende foto's:

Praktische informatie

Het museum is helemaal aangepast aan de geldende veiligheidsnormen. De tentoonstelling is verlengd t/m 27 juni. Voor de looptijd van deze tentoonstelling zijn we ook geopend op maandagen en in het weekend een uurtje eerder. Op donderdag 24 juni is het museum geopend tot 22:00 uur. Tickets reserveer je online.

Bij de tentoonstelling is een catalogus (€24,95, NL of EN, paperback, 240 pagina's met illustraties, EAN 9789068688184) verschenen. Deze is te koop in onze museumwinkel of via je eigen boekhandel


Afbeelding: John Constable (1776-1837), Het strand bij Osmington Mills, 1816, olieverf op doek. Collectie David Thomson.

Koop je tickets online