Maand van de Geschiedenis — Teylers Museum

Maand van de Geschiedenis

Rondleiding en interactieve workshop over John James Audubon

30 oktober 2021, 11:30 - 13:00

John James Audubon deed het voorkomen alsof zijn beroemde 'Birds of America' enkel en alleen door hem was gemaakt. Hij was de eenzame, heldhaftige woudloper. Maar is het echt zo gegaan? Of waren er meer mensen bij het ontstaan van dat werk betrokken...?

Olifantsformaat

John James Audubon is beroemd door zijn boek op olifantsformaat, 'The Birds of America', waarin hij alle vogels van Amerika op ware grootte probeerde te tekenen. Niet voor niets werd de Amerikaanse Vogelbescherming naar hem vernoemd. 

Nog steeds even mooi?

Maar uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat er veel meer mensen betrokken waren bij de totstandkoming van zijn beroemde boek. Zijn vrouw en zonen speelden bijvoorbeeld een belangrijke rol. En wat te denken van het feit dat hij tot slaaf gemaakten had, van wie we de naam niet eens kennen, maar die wel onmisbaar zijn geweest bij zijn reizen?

Het boek maakt deel uit van de tentoonstelling Vogelpracht in Teylers Museum, en is te zien tot en met 9 januari 2022. Zijn het boek en de vogeltekeningen nog steeds even mooi, ook als we de onbelichte kanten van de ontstaansgeschiedenis leren kennen? Ga zelf aan de slag met deze vraag in de interactieve workshop 'Emotienetwerken'. Met deze speciale methodiek begeleiden medewerkers van ImagineIC een gesprek, waarin je ontdekt welke emoties erbij komen kijken als we de nieuwe feiten rondom John James Audubon onder de loep nemen. Ook krijg je een rondleiding door de tentoonstelling.

Praktische informatie

 

Koop je tickets online