Monsterdieren

Spannende familietentoonstelling over wonderlijke dieren

10 februari 2018 t/m 10 juni 2018

Echt of niet, jij mag het zeggen.

In de fascinerende familietentoonstelling Monsterdieren zie je echte en mythische dieren naast elkaar. Maar het verschil is niet altijd even duidelijk. Verwonder je over draken, reuzeninktvissen, zeeslangen en sneeuwmannen.

Wij zijn altijd in de ban geweest van fantastische en monsterlijke wezens. Ze hebben vaak spectaculaire en gekke eigenschappen. Er intuinen is geen schande, een vergissing is snel gemaakt. Zo dacht ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1325) een eenhoorn te zijn tegengekomen. In zijn reisverslag noteerde hij teleurgesteld dat dit edele dier uit de Bijbel er helemaal niet zo fraai uitzag, eerder als een lelijk monster. Waarschijnlijk ging het om een neushoorn. Van Nessie denken sommigen nog altijd dat hij zich in Loch Ness verborgen houdt. Andersom had niemand kunnen vermoeden dat de reuzeninktvis uit zeemansverhalen wél echt bestaat.

Ontdek

Monsterdieren is een tentoonstelling voor jong en oud. Bekijk samen vreemde, opgezette dieren, een zeldzame scalp van de Verschrikkelijke Sneeuwman uit de hoogste bergen van de Himalaya, ‘bewijs’ in de vorm van voetsporen, Bigfoot op bewegend beeld in de wilde wouden van Amerika en nieuwsfoto’s. En ontdek wat echt is en wat niet.

Nog meer zien

Kun je geen genoeg krijgen van al die wonderlijke wezens? Laat je dan verras­sen door microscopische straaldiertjes, prachtig gekleurde zeekomkommers, monsterlijke hengelvissen en nog veel meer fascinerende diepzeebewoners in ons Boekenkabinet. In het Prenten­kabinet zie je prachtige mythologische figuren uit de oude kunst (vanaf 20 februari). Verleidelijke nimfen en woeste saters voeren je mee naar de donkere kanten van de mens. En bewonder in de Penningvitrine fantastische miniaturen.Workshops, lezingen en een boek

Natuurlijk organiseert Teylers ook weer cre­atieve workshops en interessante lezingen bij de tentoonstelling. Bekijk hier het actuele programma.


Jet Bakels en Anne-Marie Boer schreven het familieboek Monsterdieren. Fabel of feit bij Uitgeverij Rubinstein. Te koop in de museumwinkel.

Oorspronkelijk tentoonstellingsconcept: Jet Bakels
Realisatie: Teylers Museum en Jet Bakels

Foto's: Bibi Veth

Koop je tickets online