Spaarnelezing

Sir Michael Berry en Suzanne Hulscher houden Spaarnelezing in de Doopsgezinde kerk over Hendrik Lorentz

11 mei 2017, 15:00 - 17:00

Dit jaar spreken twee bekende wetenschappers over de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz (1853 – 1928). De Spaarnelezing 2017 vindt plaats op donderdag 11 mei in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem, Frankestraat 24.

De Spaarnelezing is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum en heeft als doel om de wetenschappelijke kennis van beide instituten te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen verleden, heden en toekomst van de wetenschap.

Lorentz en Teylers Museum

Hendrik Anton Lorentz woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Haarlem. Hij had een eigen laboratorium in Teylers Museum, waar hij in 1911 Einstein ontving. Vanwege de heropening van dit zogeheten Lorentz Lab op 18 mei, vindt de Spaarnelezing deze keer in het voorjaar plaats.

De derde editie van de Spaarnelezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, de overbuur van het museum. Lorentz was enkele jaren secretaris van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Sprekers

Michael Berry, H. H. Wills Physics Laboratory, University of Bristol, UK

From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology

Connections between physics and technological invention, and aspects of life that seem far from science, are both unexpected and unexpectedly common. And rather than flowing one way - from physics to gadgets - the connections form an intricate web, linking aspects of human culture in a way that frustrates our convenient compartmentalisations. This theme will be discussed not abstractly, but with examples, some traced back to Lorentz, ranging from TV to the democratization of music, the Afsluitdijk, Chinese magic mirrors and the colour of gold.

NB: deze lezing wordt in het Engels gehouden.


Prof. dr. Suzanne J.M.H. Hulscher, hoogleraar Waterbeheer aan de Universiteit Twente

Onderzoek dat wél zoden aan de dijk zet!

Behalve als Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, geldt Hendrik Antoon Lorentz als pionier in waterbouwkundig onderzoek. Hij leidde de Staatscommissie Zuiderzee, die rond 1920 de gevolgen van de nog te bouwen Afsluitdijk onderzocht. Met zijn hiervoor ontwikkelde netwerkmodel van de Waddenzee was Lorentz zijn tijd ver vooruit. Vergeet niet: aan het begin van de twintigste eeuw moesten de berekeningen nog met de hand gedaan door een zaal vol mensen. Toch was Lorentz met slimme vereenvoudigingen in staat de waterstanden door het getij en stormvloeden nauwkeurig te berekenen. En kon hij ook de invloed van de Afsluitdijk op deze waterstanden voorspellen. Ook vandaag de dag leren we nog van Lorentz’ aanpak. Zo blijken slimme vereenvoudigingen in het algemeen, en de netwerkbenadering in het bijzonder, succesvol in waterbouwkundig onderzoek.

De derde Spaarnelezing bijwonen?

De lezing vindt plaats op donderdag 11 mei in de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. De lezing begint om 15.00 uur. Voor lezers van het Haarlems Dagblad is het mogelijk de lezing gratis bij te wonen. Let op, het aantal zitplaatsen is beperkt! Aanmelden voor maximaal twee kaarten per persoon kan via de site van het Haarlems Dagblad, of schriftelijk via Haarlems Dagblad, t.a.v. Spaarnelezing 2017, Postbus 507, 2003 PA Haarlem.


Op 12 mei besteedt de Akademie van Kunsten in samenwerking met de KNAW en ArtEZ Hogeschool aandacht aan Lorentz in een minisymposium en de onthulling van het geüpdatete Lorentzmonument in het Sonsbeek Park te Arnhem. 

Koop je tickets online