Surreal Science — Teylers Museum

Surreal Science

Wonderkamer van Kunst en Wetenschap

17 februari 2023 t/m 03 september 2023

Uitvergrote bloemen van papier-maché, een opgezette pad, twee opengewerkte mensenschedels van gips, toverlantaarnplaatjes met uitgestorven dieren of levensechte anjers gemaakt van bijenwas. Met een achtergrond als verzamelaar van hedendaagse kunst raakte Joris Loudon gefascineerd door de schoonheid, raadselachtigheid en onalledaagsheid van wetenschappelijke objecten.

De tentoonstelling Surreal Science toont een selectie van circa 200 19e-eeuwse voorwerpen uit zijn verzameling, bijeengebracht door de Italiaanse kunstenaar Salvatore Arancio. Hij combineerde ze met zijn eigen kunstwerken en presenteert ze in een installatie van zijn hand. Afgietsels, mineralen, fluweel, ivoor, glas, opvallend geïllustreerde boeken, prenten, tekeningen en anatomische modellen: Arancio brengt dit alles tot leven door vermenging met eigen objecten en video’s waardoor de verzamelobjecten in een geheel nieuw perspectief geplaatst worden. Een fascinerende kruisbestuiving van kunst en wetenschap in het oudste museum van Nederland.

Surreal Science was in het najaar van 2018 te zien in Whitechapel Gallery in Londen. Dankzij een samenwerking met Whitechapel is een tweede versie van deze tentoonstelling van 17 februari tot en met 3 september te zien in Teylers Museum. 

Beeld:
Installation view: Surreal Science: Loudon Collection with Salvatore Arancio
Whitechapel Gallery, London, 2018
Photo: Stephen White

Koop je tickets online