Teylers Ontmoet vogels

Boekenmiddag over vogels met o.a. Koos van Zomeren

12 november 2017, 14:00 - 16:00

Het mag na bijna vijf jaar een traditie worden genoemd: de reeks zondagmiddagen die Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem onder de noemer ‘Teylers Ontmoet’. Elke tweede zondag van de maand voelt Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, bijzondere schrijvers aan de tand in de sfeervolle Gehoorzaal van Teylers. De onderwerpen lopen uiteen, maar er zijn wel regels: de boeken moeten recent zijn verschenen en gaan over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap.

Teylers Museum ontvangt op zondag 12 november de volgende gasten:

  • Koos van Zomeren – Alle vogels
  • Hay Wijnhoven – De merel
  • Remco Daalder - De meerkoet

Zondag 12 november is een extra bijzondere Teylers Ontmoet. Vandaag bezoek je de historische bibliotheek van het museum en krijg je originele vogelboeken te zien, waaronder het beroemde boek van Nozeman (1721-1786). Daarnaast tonen we de replica van Birds of America van Audubon.

Tentoonstellingen, activiteiten, workshops en lezingenTeylers ontmoet vogels

De eerste gast is de 70-jarige Koos van Zomeren. Geen auteur in Nederland die zo levendig over natuur kan vertellen als hij. In veel van zijn werk komen vogels terloops voorbij, maar nimmer onopgemerkt. In Alle vogels zijn alle verhalen gebundeld die Van Zomeren in zijn carrière over vogels schreef, en dat zijn er nogal wat. De lijvige bundel werd in september bekroond met de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. Van Zomeren wist in zijn eentje het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie te tillen, zo oordeelde de jury.

Zwarte lijsters
De tweede gast Hay Wijnhoven houdt al jaren een dagboek bij over de merels in zijn tuin, dat uitgroeide tot het boek De merel. Hij verbindt zijn persoonlijke observaties op speelse wijze met de kennis die wetenschappers de afgelopen jaren hebben opgedaan. Geen vogel heeft zich gedurende de laatste twee eeuwen voortvarender in vrijwel alle uithoeken van Europa gevestigd dan de merel. Tussen IJsland en de Oeral leven inmiddels meer dan 100 miljoen van deze ‘zwarte lijsters’. Zo raken steeds meer mensen vertrouwd met zijn ontroerende, melancholieke lied.

Menselijk
Remco Daalder ten slotte, de derde gast, is op expeditie geweest naar uiteenlopende plekken om de meest menselijke aller vogels de doorgronden: de meerkoet. Meerkoeten lijken een alledaags bestaan te leiden, maar schijn bedriegt. Sommige koeten zijn hun hele leven trouw aan hun nestplek en hun partner, andere zijn ongebonden avonturiers, die de Middellandse Zee overvliegen om op de Nijl te overwinteren of de Sahara oversteken om neer te strijken in Liberia. Meerkoeten redden zich overal, bijten fel van zich af en maken zelf wel uit wat ze met hun leven doen, zo blijkt uit Daalders De menselijke meerkoet

Kosten

In de voorverkoop kosten kaarten 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Mocht je ook het museum willen bezoeken dan koop je daarvoor een apart entreekaartje bij de kassa van het museum.

Koop je tickets online