Uitreiking Chemical Landmark — Teylers Museum

Uitreiking Chemical Landmark

Feestelijke onthulling in de Ovale Zaal

04 juli 2018, 15:00 - 17:00

De Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem wordt woensdag 4 juli officieel benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. De 18e-eeuwse zaal speelde een cruciale rol bij de introductie van de moderne chemie in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) onthult een plaquette, waarmee de Ovale Zaal voortaan tot het nationaal chemisch erfgoed behoort. Het is de eerste keer dat een locatie deze titel ontvangt. 

In de zaal, die in 1784 oorspronkelijk werd geopend als ‘Boek- en konstzael’, voerde Martinus van Marum, de eerste directeur van Teylers Museum, baanbrekend onderzoek uit naar chemische processen met de Grote Elektriseermachine. Daarmee leverde hij belangrijk bewijs voor de nieuwe theorie van Lavoisier. Van Marum publiceerde als eerste de beginselen daarvan in zijn ‘Schets der leere’ uit 1787, twee jaar eerder dan Lavoisier zelf.

Nationale Chemische Erfgoed

De KNCV streeft ernaar jaarlijks in Nederland een nieuwe locatie te benoemen tot Nationaal Chemisch Erfgoed. “Nederland kent vele locaties die van bijzondere betekenis zijn geweest voor de chemie,” zegt KNCV-directeur Jan-Willem Toering. “De KNCV wil zich niet enkel sterk maken voor het heden en de toekomst van de chemie, maar ook voor de basis daarvan in het verleden. Samen willen we ons chemisch erfgoed in Nederland op de kaart zetten.”

Programma

Je bent van harte welkom om bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig te zijn.

15:00 - 15:05 Welkomstwoord
15:05 - 15:25 Trienke van der Spek: Marinus van Marum en zijn betekenis voor de Nederlandse chemie
15:25 - 15:45 Brigitte van Tiggelen: Chemical Landmarks
15:45 - 15:55 Verplaatsing naar de Ovale Zaal
15:55 - 16:15 Onthulling plaquette


Koop je tickets online