Winterlezing door prof. dr. ir. Wim van Saarloos — Teylers Museum

Winterlezing door prof. dr. ir. Wim van Saarloos

Natuurkunde met bouwstenen die niet té groot en niet té klein zijn, maar net zo’n beetje tussenin

26 februari 2023, 13:00 - 14:00

Het is Directeuren van Teylers Stichting een genoegen je uit te nodigen voor de derde Winterlezing van dit seizoen. De Winterlezingen worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum. Op zondag 26 februari spreekt prof. dr. ir. Wim van Saarloos, emeritus hoogleraar Theoretische Natuurkunde te Leiden, oud-President van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) te Amsterdam en lid Teylers Tweede Genootschap over Natuurkunde met bouwstenen die niet té groot en niet té klein zijn, maar net zo’n beetje tussenin. 

De verschillende telescopen in Teylers Museum illustreren dat astronomen naar steeds grotere objecten dieper in het heelal zijn gaan kijken, terwijl de microscopen van het museum vroege getuigen zijn van de trend in de natuurkunde en de halfgeleiderindustrie (computerchips!) om steeds meer in te zoomen op de atomaire schaal. In deze winterlezing zal Wim van Saarloos de recente ontwikkelingen schetsen in de natuurkunde die zich richten op het gedrag en het manipuleren van materie op de tussenschaal die we nog met een gewone microscoop kunnen zien. Door gebruik te maken van nieuwe optische technieken, de zelforganisatie van deeltjes en de enorme mogelijkheden van data-analyse met computers werpen onderzoekers nieuw licht op oude vragen, bouwen ze materie met ongebruikelijke eigenschappen en bootsen aspecten van levende materie na.

Praktische informatie
De Winterlezing begint op zondag 26 februari om 13.00 uur. Boek vooraf via deze link je ticket(s) voor de Winterlezing(en).

Koop je tickets online