Alle Michelangelo’s van Teylers Museum naar Los Angeles — Teylers Museum

Alle Michelangelo’s van Teylers Museum naar Los Angeles

Michelangelo: Mind of the Master na Cleveland te zien in The Getty

Sinds september vorig jaar zijn alle 25 tekeningen van Michelangelo uit de collectie van Teylers Museum op tournee in Amerika. Een unicum in de geschiedenis van het museum, want de kwetsbare werken verlaten Teylers zelden. De werken vormen de kern van de tentoonstelling Michelangelo: Mind of the Master, die tot en met 5 januari in The Cleveland Museum of Art te zien was en nu naar The Paul J. Getty Museum in Los Angeles reist. Publiek en pers zijn enthousiast. ‘The perfect exhibition,’ schreef The Wall Street Journal.  

Michelangelo: Mind of the Master

De tentoonstelling Michelangelo: Mind of the Master laat de betekenis van de tekeningen van de Renaissancemeester zien voor zijn werk als schilder, beeldhouwer en architect. 75.000 mensen zagen de werken in Cleveland, van 25 februari t/m 7 juni worden ze getoond in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. De organisatie is in handen van de Amerikaanse musea, Teylers Museum initieerde de tentoonstelling.

Odescalchi-verzameling

De Michelangelo-tekeningen maakten deel uit van de kunstcollectie van koningin Christina van Zweden die na een veelbewogen leven in 1689 in Rome overleed. Haar schitterende collectie kwam deels in handen van de adellijke familie Odescalchi die in 1790 verschillende albums met tekeningen aan Teylers Museum verkocht. Zo verwierf het kersverse museum, geopend in 1784, een zeer belangrijke collectie van 1700 Italiaanse tekeningen uit de Renaissance en de Barok. Onder de Michelangelo’s – 25 bladen met veelal aan beide zijden tekeningen – zijn studies voor de fresco's in de Sixtijnse Kapel en het eerste ontwerp voor de koepel van de Sint-Pieter.

Directeur Marjan Scharloo: “De Odescalchi-tekeningen zijn de basis van de tekeningencollectie van Teylers Museum. Het is uitzonderlijk dat de complete collectie Michelangelo’s het museum nu tijdelijk heeft verlaten. Daarvoor is ook een uitzonderlijke reden: de restauratie van het huis van onze founding father.” Het huis van Pieter Teyler aan de Damstraat in Haarlem grenst aan het museum en wordt naar verwachting in 2021 opengesteld voor het publiek. Met de tentoonstelling in Amerika verwerft Teylers Museum middelen voor de restauratie en openstelling.

Beeld: Figure study for an Ignudo in the Sistine Chapel, Michelangelo Buonarroti (1475-1564), ca. 1511, Rome