Armando (1929-2018)

01-07-2018 | Op 1 juli overleed de Nederlandse kunstenaar Armando (1929), van wie Teylers Museum negen tekeningen en een prent in bezit heeft.

Op 1 juli overleed de Nederlandse kunstenaar Armando (1929), van wie Teylers Museum negen tekeningen en een prent in bezit heeft. Behalve schilder en tekenaar was Armando ook beeldhouwer, dichter, schrijver en violist. Zijn geboortenaam, Herman Dirk van Dodeweerd – die hij een pseudoniem noemde – liet hij vervangen door de naam Armando.

Armando’s kunst is sterk beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog. Veel voorkomende thema’s in zijn werk zijn dan ook ‘geweld’ en ‘goed en kwaad’. Zelfs het landschap kan schuldig zijn, omdat het blijft bestaan en plaatsen en daarmee herinneringen overwoekert.

Teylers Museum bezit een groep van negen tekeningen van Armando en een prent. De meeste tekeningen bevinden zich in de collectie van de Reinhold De Wilde Stichting die sinds 1998 is ondergebracht in het museum. Het gaat om de met zorg samengestelde privéverzameling van Edy de Wilde, voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, en zijn echtgenote Nono de Wilde-Reinhold, grafisch kunstenaar in Amsterdam.‘Armando was een goede vriend van ons,' zo vertelt Nono. 'We leerden hem kennen omstreeks 1963-64. We gingen bij elkaar op bezoek in Amsterdam en op de Veluwe: in Armando's atelier bij het Kröller-Müller Museum. Hoogtepunt was ons bezoek aan Berlijn in 1987 waar we veel samen optrokken. Armando leidde ons uitvoerig rond door de stad, met uiteraard veel oog voor geschiedenis. Ook na Edy’s overlijden heb ik contact met Armando gehouden in Amstelveen en Potsdam. Het is een groot gemis voor de Nederlandse kunstwereld dat hij ons ontvallen is.’

Beeld: Armando - zonder titel (1979)
Langdurig bruikleen van de Stichting Reinhold De Wilde