Lowlands Science winnaar Irispenning 2020

01-10-2020 | Prijs voor Excellente Wetenschapscommunicatie

Lowlands Science is uitgeroepen tot winnaar van de Irispenning 2020 voor Excellente Wetenschapscommunicatie.

Lowlands Science krijgt de prijs onder andere omdat het, zoals in het juryrapport staat, 'een festival voor de geest is' dat op excellente wijze verwondering aanwakkert, omdat 'het idee van dit innovatieve format meesterlijk is', omdat het wonderwel lukt tienduizenden jongeren nieuwsgierig te maken en te verwonderen 'temidden van het muzikale geweld en de verleidingen van foodtrucks en barretjes, want er vormen zich lange rijen voor het doen van proefjes en het ondergaan van testjes', en omdat de jury – juist nu Lowlands 2020, in deze barre coronatijden, niet kon plaatsvinden – 'graag de schijnwerper op Lowlands Science wil zetten, in de hoop dat er in de toekomst weer veel aanstekelijke, wetenschappelijke data op het festival geoogst mogen worden'.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes. 

Komende maandag 5 oktober wordt de prijs aan Lowlands Science uitgereikt door juryvoorzitter Louise Gunning-Schepers op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in het Hodshon Huis in Haarlem. De livestream van de uitreiking is maandag vanaf 17.30 uur te volgen via deze link.

De Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie is in 2019 in het leven geroepen door de drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs wordt financieel gesteund door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en de Vereniging van Universiteiten VSNU, en staat onder auspiciën van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij die ook het podium biedt voor de prijsuitreiking op de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij. De eerste Irispenning ging in 2019 naar Robbert Dijkgraaf.

Lowlands Science is het wetenschapsprogramma van Lowlands, één van Nederlands grootste en bekendste festivals. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen wetenschappers, universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten en vakgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te dienen om uit te voeren tijdens het festival. VPRO Tegenlicht is ook partner van Lowlands Science.

Achtergrondinformatie

In de media zien we een toenemende aandacht voor wetenschap, technologie en het maatschappelijke belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek. De Irispenning is ingesteld om deze ontwikkeling verder te stimuleren door originele en effectieve vormen van wetenschaps-communicatie te bekronen. 

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek. Een aantoonbare aanjaagfunctie in het maatschappelijk debat strekt tot aanbeveling. Eenmalige prestaties – een boek, een film, een voorstelling of een televisieuitzending – komen niet in aanmerking voor de prijs. De prijs is genoemd naar de Griekse godin Iris, godin van de regenboog en vliegensvlugge boodschapster van de goden. De veelkleurige, goudgevleugelde Iris bracht via de brug tussen hemel en aarde, de regenboog, boodschappen van de goden naar de mensen.

Jury Irispenning 2020

Louise Gunning-Schepers, voorzitter, voorzitter Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Ellen de Bruin, redacteur NRC Handelsblad; schrijver
Michiel Buchel, directeur NEMO ScienceMuseum
Pieter Duisenberg, voorzitter Vereniging van Universiteiten VSNU
Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Boerhaave
Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum
Jurysecretariaat: Roderick Hageman,Verstegen & Stigter culturele projecten

Meer informatie over de Irispenning.