Nationale Museumweek in Teylers Museum

04-04-2019 | Extra activiteiten én een nieuwe aanwinst te zien: De gesluierde vrouw van Matthijs Maris

Teylers Museum heeft op TEFAF in Maastricht het schilderij De gesluierde vrouw van Matthijs Maris (1839-1917) aangekocht. Het museum beschikt al over enkele tekeningen en etsen van deze vooruitstrevende kunstenaar. Het nieuwe werk is inmiddels opgehangen in de Tweede Schilderijenzaal. In de Nationale Museumweek, van 9 t/m 14 april, vertelt conservator Terry van Druten meer over De gesluierde vrouw en worden er andere extra activiteiten georganiseerd.

Nationale Museumweek

Tijdens de Nationale Museumweek kom je naar Teylers Museum voor verdieping: neem een kijkje achter de schermen, kom naar een demonstratie van de Grote Elektriseermachine of leer van conservator Esther van Gelder meer over de tentoonstelling Een ode aan de Nederlandse Vlinder. Op zaterdag 13 april ontvangt Alexander Reeuwijk in de Gehoorzaal drie schrijvers tijdens Teylers Ontmoet, in samenwerking met Athenaeum Boekhandel. De boeken van Roos Holleman, Hans Schekkerman en Elvira Werkman gaan allemaal over vogels. Voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er op zondag Kunst en Vliegwerk-workshops over waterkracht. De rondleiding van conservator kunstverzamelingen Terry van Druten langs o.a. de nieuwe aanwinst vindt plaats op donderdag 11 april.

TEFAF

Matthijs Maris, de middelste van drie Haagse schildersbroers, maakte aanvankelijk werk in de stijl van de Haagse School, maar experimenteerde later in zijn carrière met innovatieve schildertechnieken. De gesluierde vrouw is een schoolvoorbeeld van deze latere periode. Van Druten over de aanwinst, aangekocht met steun van de BankGiro Loterij: “’De gesluierde vrouw’ is een mysterieus visioen, geschilderd in Maris’ uitzonderlijke, ‘mistige’ techniek. Dankzij deze aanwinst kunnen we nu de nieuwe richting laten zien die de schilderkunst insloeg aan het einde van de negentiende eeuw.”

Teylers Museum is verheugd de collectie steeds te kunnen uitbreiden met dank aan fondsen en particulieren. Op TEFAF kocht het museum ook nog twee tekeningen aan. Een zwartvoetbunzing (ongedateerd) van Nicolas Robert (1614-1685), aangekocht met steun van de Brook Foundation, is een miniatuurachtig werk op perkament waarop dit roofdiertje heel precies geschilderd is. De twaalfjarige Christus in de Tempel (ongedateerd) van de Meester van 1527, verworven met steun van Matthijs de Clercq, is een mooie aanvulling op de groeiende collectie zestiende-eeuwse tekeningen van Teylers Museum. Deze mysterieuze Leidse kunstenaar werkte in een unieke stijl.

Afbeelding: Matthijs Maris (1839-1917) - De gesluierde vrouw, 1885-87 - Olieverf op doek, 61,5 x 36 cm 

Het complete programma van de Nationale Museumweek en meer informatie over reserveren is te vinden op www.teylersmuseum.nl.