fk-0726-terrestrial-globe — Teylers Museum


Aardglobe, (726)
In de achttiende eeuw waren in de meeste Europese landen globebouwers actief. Deze aardglobe is tussen 1789 en 1791 gemaakt door de Engelse instrumentmakers George en Dudley Adams.

De aardglobe is zeer uitgebreid en heeft tal van functies. Allereerst kan de geografische lengte en breedte van een plaats worden afgelezen met behulp van de evenaar- en meridiaancirkel. Daarnaast geven de twee andere, evenwijdige cirkels rond de globe de zonneschaduw aan. Het koperen bolletje op de korte verplaatsbare stang stelt de zon voor. Het deel van de aarde vóór de cirkels wordt door de zon verlicht, het gebied tussen de cirkels bevindt zich in de schemering, en achter de cirkels is het nacht.

Onder de globe ligt een kalenderplaat waarop voor elke datum de positie van de zon is aangegeven. Ook is de dierenriem erop af te lezen. Met de twee radarschijven boven de kalenderplaat kan verder het lengte- en tijdsverschil tussen twee plaatsen en het tijdstip van zonsopgang worden vastgesteld.


Administration name

Fysisch Kabinet

Vertaalde titel

Terrestrial globe

Vervaardiger

[{'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': '', 'date_of_death': u'', 'creator': u''}]

Objectnummer

FK 0726

Opschrift

[{'reference': '..\\images\\Fysisch\\Gekoppelde afbeeldingen\\FK 0726 (01).jpg'}, {'reference': '..\\images\\Fysisch\\Gekoppelde afbeeldingen\\FK 0726 (02).jpg'}]