Teylers Ontmoet — Teylers Museum

Teylers Ontmoet

4-10-17 | Boekenmiddag op zondag 8 oktober

Zondagmiddag boekenmiddag! Maandelijks interviewt Alexander Reeuwijk prominente schrijvers tijdens de populaire middag ‘Teylers Ontmoet’. Aanstaand weekend draait het allemaal om verwondering over natuur en elektriciteit.

Het mag inmiddels een traditie worden genoemd: de reeks middagen die Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem onder de noemer ‘Teylers Ontmoet’. Elke tweede zondag van de maand voelt Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, bijzondere schrijvers aan de tand in de sfeervolle Gehoorzaal van Teylers. De onderwerpen lopen uiteen, maar er zijn wel regels: de boeken moeten recent zijn verschenen en gaan over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap.

Verborgen natuur
Zondagmiddag 8 oktober is er een divers wetenschappelijk programma. Flip van Doorn is de man die Nederland leerde wandelen. Hij beschreef al eerder steden, dorpen en het platteland aan de hand van zijn wandelingen. Zijn maandelijkse bijdragen aan De Tijd, zaterdagbijlage van Trouw, zijn gebundeld in het boek Het mooiste Nederland. In zijn boek De eerste wandelaar vertelt hij over de opkomst van het wandeltoerisme in Nederland, aan de hand van Wandelingen door Nederland met pen en potlood van de Haarlemse dominee Jacobus Craandijk.

Stroom
Wetenschapsredacteur Jos Wassink en emeritus hoogleraar Lou van der Sluis worden geïnterviewd over hun nieuwe boek Stroom. Dat gaat over hoe electriciteit ons leven beheerst. Het gesprek sluit daarmee uitstekend aan bij de tentoonstelling Alles elektrisch, die nog tot en met 7 januari in Teylers te zien is. Aan de hand van 100 objecten wordt daarin het verhaal verteld over onze relatie met elektriciteit. Drie gerenommeerde kunstenaars lieten zich speciaal voor deze tentoonstelling inspireren tot bijzondere installaties. Deze zijn te zien in ruimtes die normaal gesloten blijven voor het publiek. Microbioloog Remco Kort vertelt tenslotte over de verborgen wereld van bacteriën. Ondanks hun slechte reputatie kunnen ze veel voor ons betekenen, zoals hij ook in zijn vorige week gepubliceerde boek De microbemens laat zien.

Programma 8 oktober

14.15-14.30 uur                      Inloop
14.30-15.00 uur                      Interview Remco Kort
15.00-15.30 uur                      Interview Flip van Doorn

** korte pauze **

15.45-16.30 uur                      Interview Jos Wassink en Lou van der Sluis

Via deze pagina kun je vast je kaartje kopen.