Profielwerkstukken — Teylers Museum

Profielwerkstukken

Ben je op zoek naar een interessant onderwerp om over te schrijven?

Profielwerkstukken

Teylers Museum heeft een schat aan informatie en mooie verhalen: genoeg onderwerpen om een interessant profielwerkstuk over te schrijven. Wil je vast wat inspiratie opdoen? 

1. Hoe werkt een instrument? Bouw het na!

2. Hoe werkt de Wimshurst elektriseermachine?

Sandra Smit en Caroline van Breukelen doken dieper in de Wimhurst machine. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een balletje aluminiumfolie tussen de bollen plaatst? En wat is de invloed van een föhn, gericht op de bollen, op het aantal vonken per minuut? Lees meer over de inductie -elektriseermachine van Wimhurst in het profielwerkstuk.

3. Waar komen de CD en mp3 speler vandaan? 

Iedereen kent de hedendaagse CD en mp3-spelers wel, maar waar komen ze vandaan en wat is hun toekomst? Lees hier het onderzoek door studenten van de Universiteit Twente over de oorsprong van de CD en de mp3 speler.

4. Van kompas tot gyroscoop

De oudste manier om te navigeren is gebaseerd op de positie van de zon en de sterren. De scheepvaart maakt er al eeuwenlang gebruik van, al kun je natuurlijk ook een kompas gebruiken. Het nadeel van een kompas is dat het meebeweegt met de deining van de zee. Is deze dan nog wel betrouwbaar als navigatie? Lees hier het onderzoek door studenten van de Universiteit Twente over de ontwikkeling en de voordelen van de gyroscoop.  

5. Een documentaire over Pieter Teyler

Je kunt ook voor geschiedenis een profielwerkstuk maken: dat deed Berne Vendel van het Kennemerlyceum. Zij maakte in 2014 een documentaire van een uur over (de geschiedenis van) het museum.